זה מה שאוניברסיטאות בארה"ב עושות בשביל להקל בדיור על סטודנטים. ומתי זה יגיע אלינו?

דיור מוזל לסטודנטים הוא חלק חשוב מאיכות חייו של הסטודנט, בכל מקום בעולם. אוניברסיטאות ומוסדות להשכלה גבוהה בארה"ב מחפשים ומוצאים פתרונות שיקלו בדיור על הסטודנטים. אם יוכלו לאמץ לפחות חלק מהפתרונות הללו גם לארץ, פניה של ההשכלה הגבוהה עשויים להשתנות דרמטית
(שנה גודל)
מעונות הסטודנטים באוניברסיטת הרווארד, ארה
מעונות הסטודנטים באוניברסיטת הרווארד, ארה"ב.

בימים אלה עומדת להיפתח שנת לימודים אקדמאית נוספת בארה"ב. במוסדות להשכלה גבוהה, במיוחד מהפופולריים ביותר, כבר התהוותה רשימת המתנה ארוכה למעונות הסטודנטים. ככל שהרשימות הללו מתארכות, זה מעיד כמובן על הביקוש למוסד. אבל את הסטודנטים זה עדיין מתסכל לא לדעת היכן יוכלו להתגורר בזמן הלימודים או לשלם ביוקר על שכירת דירה. אבל באמריקה, כמו באמריקה, ניתן למצוא פתרונות שונים, חלקם מפתיעים ומקוריים, למעונות סטודנטים.

מעונות סטודנטים שמרגישים כמו חופשה

קבלו כמה דוגמאות להתמודדות עם אתגר הדיור לסטודנטים ולפתרונות מעניינים שיושמו. נציגי אוניברסיטת יוטה למשל, מסרו כי בשנים האחרונות מוסד הלימודים המקומי רשם זינוק במספר הנרשמים. זה הגיע לכך שברשימת ההמתנה לדיור במעונות הצטופפו להם קרוב לשלושת אלפים וחמש מאות סטודנטים.

אולם, באוניברסיטה ישנו גוף מוסדר שאחראי על מציאת פתרונות דיור בקמפוס וסביבו. כאשר יש דמות בכירה שלוקחת את הנושא תחת חסותה, הצליחו למצוא פתרונות מהירים, ליותר מ-3000 סטודנטים. כרגע ממתינים לפתרון רק כעשרה אחוזים מאלה שנזקקו לפתרון אך לפני זמן קצר.

אחד הרעיונות המעניינים שהנהיגו בארצות הברית כדי לאפשר לסטודנטים ללמוד בראש שקט, אלה מגורים במלונות סמוכים במחירים מיוחדים. הסדר כזה מועיל מבחינות רבות. הוא מחזק את הכלכלה המקומית, נותן פרנסה לעובדי המלונאות וכמובן – פותר חלק ניכר ממצוקת הדיור של הסטודנטים בארה"ב.

סטודנטים באוניברסיטת תל אביב, במרץ. סטודנטים רבים שבעבר שכרו דירות מחוץ לקמפוסים מעדיפים להשתבץ במעונות סטודנטים

אולמות דיור במחירים נמוכים

לא רק בארץ, גם בארצות הברית מתמודדים עם עליית מחירים ואינפלציה שמעוררת חששות. רבים מחפשים אפשרויות להידוק החגורה והסטודנטים אינם שונים בכך מיתר האוכלוסייה. בישראל, לאחר שנות הקורונה סטודנטים רבים שבעבר שכרו דירות מחוץ לקמפוסים, מעדיפים להשתבץ במעונות סטודנטים על מנת להרגיש חלק ממוסד הלימודים התוסס ומהאווירה הסטונדטיאלית גם מחוץ לשעורים.

בחלק ממוסדות הלימוד הנהיגו פתרונות דיור כגון אולמות שינה נרחבים וגדולים. אמנם לא מדובר על איכות מגורים אישית, אבל אלה מגורים מוזלים שיש להם עוד יתרונות. האווירה התוססת שבהם מעוררת שביעות רצון בקרב רבים מהסטודנטים, ולא רק מהעלויות הנמוכות.

באמריקה כמו באמריקה, גם השוק הפרטי מוצא פתרונות. ישנן לא מעט חברות פרטיות אשר מציעות מעונות סטודנטים במחירים שפויים, ללא מעורבות ממשלתית.

לגור עם בוגרי האוניברסיטה

באוניברסיטת פלורידה הוציאו לאחרונה הודעה, כי הגיעו להסכמה וחתמו על חוזים עם בתי מלון סמוכים. מדובר בהסכמים ארוכי טווח, שפותרים כמעט לחלוטין את הביקוש למגורים בקרב נרשמים ללימודים השנה.

מוסדות אחרים נוקטים בדרכים חלופיות. לדוגמא, ביוטה הנהיגו פיילוט מקורי. האוניברסיטה החלה לשלם לבוגרים שמצטרפים לתוכנית דיור 5000 דולר (!) לכל סמסטר. עבור סכום זה מארחים הבוגרים סטודנט למשך שנת הלימודים. בשלב זה, הוחלט על צירוף 100 סטודנטים ובשלב הבא – 1000 סטודנטים.

אם הרעיון יוכיח את עצמו, מתכוונים ראשי האוניברסיטה להרחיב את המהלך. זאת, בנוסף ליוזמות אחרות כגון מתן אפשרות לינה לסטודנטים במרכז הכנסים באוניברסיטה וחכירת נכס במרחק מה מהקמפוס, תוך הסבתו למגורי סטודנטים בשילוב שירותי הסעות.

באוניברסיטאות אחרות, נוקטים גם כן יזומות חדשות. למשל, עידוד סטודנטים וותיקים לעבור מהמעונות למגורים מחוץ לקמפוס תמורת הטבות כגון חניה חינם באוניברסיטה ותמריצים נוספים. כך מפנים מקום במעונות, לסטודנטים חדשים שמעדיפים להתגורר בקמפוס עצמו.

דילוג לתוכן